W pewnym momencie trzeba było zacząć się martwić, czy roboty zastąpią ludzi, czy nie. My w Ojok doszliśmy do wniosku, że roboty głosowe będą w stanie wyprzeć jedynie pierwsze etapy lejka sprzedażowego i już na pierwszej linii nauczą się odpowiadać na podstawowe pytania, a całą dalszą komunikację pozostawimy człowiekowi.
ALE nie lekceważ automatycznych połączeń i nie Biblioteka numerów telefonów odmawiaj wprowadzania asystentów głosowych do swoich procesów biznesowych lub procesów biznesowych klienta. Zacznij zgłębiać temat, a przekonasz się, że roboty głosowe mogą ułatwić życie Tobie, klientowi i Twoim operatorom, odchodząc na deser zajmując się ciekawą pracą, a nie monotonnymi czynnościami filtrowania bazy kontaktów.
Roboty z powodzeniem radzą sobie z zadaniami przeprowadzania ankiet, podstawowych konsultacji z klientami, czy klasyfikowania zgłoszeń (przekierowywania ich do odpowiedniego działu). Robotyczni asystenci głosowi są przedłużeniem „ręk” call center, contact center i zdalnego działu sprzedaży.
Nr 4. Kontrola
Powiedz mi, czy słuchasz rozmów swoich operatorów, gdy realizujesz projekt dla swojego klienta? Czy masz listę kontrolną do sprawdzania dialogu? Czy godzisz to co mówi operator z tym co jest napisane w skrypcie sprzedażowym? Oczywiście, że tak. Uwierz mi, wiem, co mówię!
Czy sądzicie, że taka usługa jest potrzebna firmom posiadającym własne call center czy firmom posiadającym własne działy sprzedaży? Czy słuchają wezwań swoich menedżerów? Nie jest faktem, że wszystkie firmy słuchają, ale ta usługa jest potrzebna.
Od jakości pracy przełożonego zależy jakość działu sprzedaży i jego efektywność + efektywność! I znowu powrócę do tego, co powtarzałem nie raz – superwizja jest dla Ciebie, dla call center tak samo ważnym elementem realizacji projektu, jak zebranie wysokiej jakości bazy kontaktów i napisanie scenariusza sprzedażowego.
Robopołączenia
-